Cykeldator inför säsongens träning

Jag tränar cykling en del under sommarhalvåret för att hålla konditionen i trim. Vanligtvis brukar jag vara i fullgång någon gång i Mars och sedan försöker jag hålla igång det så långt in på hösten som det går. Inför denna sommaren hade jag dock tänk investera i en cykeldator för att få ut mer av träningen.

En cykeldator kan fungera likt en GPS för bilen där man planerar sin rutt och sedan hjälper den en att cykla rätt. Fördelen är dock att den är anpassade för cyklister och du kan t.ex. få med grusstigar och ”off-road” om du har en cykel anpassad för det.

Det jag är ute efter är dock funktionerna som finns i en vanlig träningsklocka fast att det är mer anpassat för cykling. Det är en rätt trevlig funktion att kunna se hur mycket energi man förbrukat, hur långt man cyklat och hur fort det gått.  Har man pulsbandet kopplat så kan man även se vilken puls man haft under träningen. Allt detta fångar cykeldatorn upp och sedan visas allt på nätet.

Jag har tittat lite på Garmin 800 och Garmin 810. Priset för 810 verkar dock ligga runt 5 000 kronor så det är inte direkt en billig investering. Jag har dock starkt räknat med att hinna med minst 80 träningspass i år. Det innebär att jag tränar med 3 dagars mellanrum som sämst och då skulle den kosta mig lite mer än 60 kronor per träningstillfälle. Dessutom är detta något jag kommer använda mig av i flera år så även om den kostar en saftig slant så tror jag helt klart att det är värt det.

Även om jag inte känner att jag behöver det nu så tror jag en cykeldator kan öka motivationen att träna. Eftersom den håller så pass bra koll på hur jag presterar så kan jag lättare se när jag gör framsteg och det är viktigt att kunna se att träningen ger resultat, annars är det stor risk man lägger av.

Jag har läst en del om cykeldator på hemsidan Cykeldatorer.se och känner verkligen att det är dags att satsa på en. Det får räknas som min födelsedagspresent till mig själv i år – även om jag fyller år i Augusti 😀