Bolån kan snabbt blir dyrt för många

Bolån är ett avs de billigaste lånen man kan ta och det är även något många kommit att förknippa med billiga lån även om det inte alltid har varit så. Sedan finanskrisen började för 10 år sedan så har reporäntan fallit och således har även bolånen följt med till nivåer som är historiskt låga.

Räntan för bolån är idag så låg att en miljon i lån kostar mindre än 15 000 kronor om året. Ett lån på två miljoner kronor kostar alltså mindre 30 000 kronor och resterande pengar kan användas för att amortera på lånet.

Men bolån har som sagt inte alltid varit dyrt och många svenskar har blivit lite blinda av vad som hänt de senaste åren. Även om det lär ta tid innan bolånet går upp några större mängder så kan vi nog förvänta oss att reporäntan ligger på positivt innan 2020 och kanske till 2025, vilket då blir nästan 20 år efter finanskrisen så kanske vi har normala bostadslån med räntor på 4-5%.

Den största faran för de med bostadslån är om världsekonomin tvingar in Sverige i hörn där reporäntan höjs flera gånger på år. Det är alltså inte bostadsmarknaden och svenskarnas privatekonomi som styr reporäntan utan den får snällt ställa sig i ledet och anpassa sig så gott det går.

Statistik visar redan på att väldigt många hushåll kan få problem redan vid 4-5% bolåneränta vilket konstigt nog är den nivå som anses vara normalt. Detta kan vara tillräckligt problematiskt för om detta sker i samband med ökad arbetslöshet och folk inte har råd att betala för sina lån så kommer banken att beslag ta dem och vi kommer få se en negativ spiral av efterfrågan på dyrare objekt, vilket är motstats till hur det varit den senaste tiden.

Det är inte lätt att spekulera i bostadsmarknaden och den kan egentligen utveckla sig åt vilket håll som helst. Just nu har vi begränsad invandring och satsar mycket på nybyggnation så tids nog kommer efterfrågan på bostäder att mattas av mot var det har varit vilket även det kan ge en stabilare marknad.

Förhandla alltid om räntan

Idag at räntan för bolån så låg att många nöjer sig med räntan de får från banken. Den är ju så låg och hyran blir billig så varför försöka krama ner räntan med tre-fyra tiondelar av en procentenhet då?

Anledningen till detta är tusenlappar och åter tusenlappar. Du kan om du förhandlar din ränta bra lyckas spara flera tusenlappar om året för ett genomsnittsboende i Sverige. Efter tio år är det kanske mer 50 000 kronor som du sparat för att du orkade ta fighten med banken.

Det är dock inte lätt att gå in och försöka förhandla sig till en bra ränta på sitt bolån. Här finns det andra alternativ som du kan vända dig till om du tycker att detta är jobbigt.

Låneförmedlare för privatlån har funnits länge men det har börjat bli aktuellt med liknande tjänster för bolån som beskrivs bra i denna artikel som går igenom Mittbolån.se och hur det fungerar.

Statistiskt så har räntan på bolån genom tjänster som dessa varit väldigt bra och du får en lägre ränta än de listräntor som banken visar. Till och med ganska mycket lägre skulle jag säga vilket är bra för dig som inte vill förhandla med banken.

Jämför man med snitträntan så ligger dessa lånetjänster bra till också så det kan absolut vara värt att satsa på det om du vill få ett bra bolån. Däremot måste du vara öppen till tanken att byta bank.

Du kan även använda det för att få lånelöfte om du behöver det men var ute i god tid så du hinner få ditt lånelöfte innan du börjar spekulera på objekt.