Allsvenskan vs. Damallsvenskan

Lite genusprovocerande rubrik men också så de oftast beskrivs där Allsvenskan är den högsta ligan och divisionen inom svensk herrfotboll så blir Damallsvenskan detsamma för damer.

Det kan diskuteras i evigheter om huruvida det är rätt att benämningen Allsvenskan förknippas med herrar och inte båda könens ligor. Att man säger Damallsvenskan till damernas har varit etablerat länge men för herrar förekommer både Allsvenskan och Herrallsvenskan även om det senare är mindre vanligt.

Allsvenskan för herrar grundades den 13 januari 1924 och börjar således närma sig ett hundraårsfirande. Detta kan jämföras med Damallsvenskan som grundades 1988 och är knappt 30 år gammal.

Det finns ganska stora skillnader mellan Damallsvenskan och Herrallsvenskan också. Damernas liga består av 12 fotbollslag över hela Sverige medan herrarnas liga har 16 lag. En stor anledning på att det är så här har med antalet stora fotbollsklubbar som har bra damlag som kan representera klubben.

Fotbollen är en mycket mer utbredd sport bland herrar än vad det är bland damer. Detta argumenteras även av vissa som den stora anledningen till varför herrfotboll har ett större fokus från allmänheten vilket även gör det större i media då t.ex. mängden TV-tittare är fler. Allt detta pådrag gör stora skillnader inom sporten.

Om det finns bra utrymme för att synas så lockas även sponsorer in i bilden på ett helt annat sätt vilket gör att pengarna som kretsar kring herrfotbollen är mycket större än damfotbollen. Det är också väldigt lätt att man vid skillnader och orättvisor här hamnar i en diskussion kring hönan och ägget och vad som egentligen är rätt och fel.

Tittar man på klubblagen som är stora inom herrfotbollen i Sverige så är det inte samma lag som är stora inom damfotbollen. Detta är också en intressant aspekt att lägga märke till och man kan fundera på varför inte MFF, Göteborg IF och AIK är stora lag inom damfotbollen.

I Malmö är det istället FC Rosengård som får representera Malmö i damfotbollen. Det är nästan som om en fotbollsklubb redan har ett framgångsrikt damlag så får inte ett damlag plats vilket gör att det hamnar på en annan lokal klubb.

När det kommer till när ligorna faktiskt drar igång så skiljer det inte mycket mellan vanliga Allsvenskan och Damallsvenskan. Båda drar ofta igång i april månad och spelar långt in på hösten (ofta in i November).

Större mästerskap som t.ex. EM och VM kan göra att det blir större uppehåll i ligorna vilket drar ut på det lite mer än andra år.

Om du vill lära dig mer om fotboll och då främst vad som händer inom Allsvenskan och Damallsvenskan så ta en titt på bloggen bollbloggen.se som är en bra källa för det senaste inom fotbollsvärlden.